Nemsokára nekünk is lesz napelem rendszerünk a házunkon!

Fiatal koromban sokat hallgattam zenét, folyton a fejemen volt először a walkman-hoz, majd a discman-hez, később pedig az mp3 lejátszóhoz csatolt fülhallgató. Mostanában inkább csak rádiózni szoktam a kocsiban, szívesen hallgatok beszélgetéseket mindenféle érdekes témáról. Amikor pedig jó hírt hallok, vagy régen várt telefonhívást kapok, az is felér időnként bármelyik kedvenc együttesem dalának meghallgatásával.

Éppen ezért is örültem neki annyira, amikor egyik délután megcsörrent a telefonom. Egy régen várt hívásom volt. A „napelemesek” voltak, jó hírrel szolgáltak, végre elkészült az árajánlat, amit át is küldtek e-mailben. Örömmel láttam, hogy nagyon kedvező áron tudják kivitelezni a kiválasztott berendezést, úgy hogy még az elképzeléseinket is meg tudják valósítani.

Úgy döntöttünk a férjemmel ugyanis, hogy nincs többet kedvünk villanyszámlát fizetni. Ezért, utánanéztünk, hogy milyen lehetőségeink vannak 2021-ben, ha napelem rendszert szeretnénk családi házunk tetejére telepíttetni, hogy kiváltsuk vele rezsiköltségünk ezen részét.

Így találtunk a napelemrendszer.info weboldalra, ahol minden szükséges információt megkaptunk az ezzel kapcsolatos lehetőségekről. Természetesen a legfőbb előnye egy ilyen berendezésnek az, hogy a rezsibe fizetendő villamosenergia költség megszűnik, de legalábbis minimálisra csökken. Emellett egy környezetbarát, modern technológiáról van szó, hiszen megújuló energia felhasználásával állíthatjuk elő a háztartási gépeink által igényelt elektromos áramot.

A honlapról világossá vált, hogy többféle működési elven üzemelő berendezés közül választhatunk. Ennek egyik fő szempontja, hogy szeretnénk e teljesen függetlenedni az áramszolgáltatótól. Mi nem akartunk, így a hálózatra visszatápláló rendszerre szavaztunk. Ennek lényege, hogy ha napelem rendszerünk többletenergiát termel, akkor az visszakerül az áramszolgáltató rendszerébe, aki ezért fizet nekünk egy éves elszámolás keretei között. Ez azért is előnyös dolog, mert borús napokon, ha nincs annyi napsütés, ami fedezné rendszerünk működését, akkor minden további nélkül vételezhetjük az áramot a szolgáltatónktól az addig megszokott módon.

A leadott és felvett energiamennyiséget egy úgynevezett ad-vesz óra felszerelésével lehet nyomon követni, ennek elszámolására évente kerül sor. Ideális esetben egyébként nullára szokott kijönni ez a mennyiség. Tehát körülbelül annyi áram töltődik vissza a rendszerbe, mint amennyit borús napokon vételezünk. Nekünk ez a megoldás volt a legszimpatikusabb. Tovább böngészve a honlapot kiderült, hogy van még néhány dolog az egyéni elképzelésünkön túl, ami fontos lehet a megfelelő berendezés kiválasztásában. Például a leendő rendszer szükséges teljesítményének meghatározásához a háztartás éves villamosenergia-fogyasztása ilyen információ. Emellett az ingatlan egyéni adottságai is mérvadóak lehetnek. Ezek felmérésére egy személyes kiszállás alkalmával kerül sor.  

Egyébként nagyon információdús a weboldal, közérthető nyelven, jól megfogalmazva és leegyszerűsítve mutatja be ezeket e rendszereket még a laikusok számára is. Kedvet csinál arra, hogy napelem rendszert rakassunk a tetőnkre, de tényleg! Mi is így voltunk a férjemmel, nagyon belelkesedtünk, ahogy olvasgattuk a weboldalt.

Kitöltöttük hát az űrlapot és vártuk, hogy jelentkezzen a napelemrendszer.info.hu szakembere, ami rövid időn belül meg is történt. Elbeszélgettünk a fentebb már felsorolt dolgokról, mi mit szeretnénk, mennyi áramot fogyasztunk el évente körülbelül, illetve milyenek a házunk főbb tulajdonságai.

Aztán egy személyes felmérést követően el is készült az árajánlat, amelyről telefonon értesítettek.  Ezt nagyon kedvezőnek találtunk, így el is fogadtunk. Vártuk, hogy keressenek időpont egyeztetés céljából, hogy mikor lesz alkalmas rendszerünk felszerelése és beüzemelése. Persze a lehető legkorábbi időpontot választottuk, hiszen türelmetlenül vártuk már, hogy jöjjenek.

Öröm volt hallani a telefonban, hogy minden készen áll részükről és már csak az utolsó lépés van hátra, felszerelni a berendezést. Olyan jó volt ezt hallani, mint régen a kedvenc dalomat, aminek a címe most ez is lehetett volna: Napelem rendszer családi házra 2021-ben.