Esküvőn zenélhettem, és azt is megtudtam, hogyan lehet leküzdeni az alkoholizmust

Végre eljött az az időszak, amikor ismét esküvők hada várja a bandánkat! Szinte nincs is szabad hétvégénk az őszi időszakra. Jó ismét látni az önfeledt arcokat, még jobban felpörgetni őket egy-egy gitárszólóval, együtt énekelni velük az örökzöld slágereket, táncoltatni a násznépet hajnalig vagy akár reggelig.

Egy szívemnek kedves városban tartotta a múlt héten egy régi ismerősöm az esküvőjét, ahová minket kért fel zenekarnak. Így duplán vártam a napot: ezen a helyen mindig szívesen játszom, az ismerősömre pedig nagyon kíváncsi voltam, mert még a suliban jó haverok voltunk, aztán valahogyan, valamiért elkerültünk egymás mellől.

Az este nagyobb része nyilván a munkával telt, de azért volt lehetőségem beszélgetni picit a vőlegénnyel, vagyis az újdonsült férjjel. Amikor szerettem volna koccintani vele és a feleségével, és hoztam volna a pezsgőt a bárból, akkor árulta el nekem, hogy nem iszik, mert felépülőben lévő alkoholfüggő. Hirtelen kicsit megdöbbentett a dolog, de jól esett, hogy a bizalmába fogad, és úgy tűnt, nem esik nehezére, hogy egy ilyen nehéz állapot részleteit megossza velem. Így még egy kicsit beszélgettünk a témáról, és beavatott néhány részletbe, hol és hogyan kapott segítséget a függőség leküzdésében.

Egy munkatársa ajánlotta neki a helyet, különösen azért, mert az addiktológiai szakemberek egy része maga is megtapasztalta, milyen az itallal való küzdelem. Ez segítő szakmákban megesik egyébként, hogy valaki úgy kap kedvet a munkához, hogy saját bőrén tapasztalja meg mások segítségét és a saját fejlődését.

A “felepulok” programja azért is különleges, mert máshol sok esetben az alkoholizmus leküzdése alkalmi, 1-2 órás konzultációk során történik, ahol a delikvens a beszélgetések után a megszokott környezetébe és dinamikába, a szokásos körülményei közé kerül vissza nap mint nap. Emellett a családi rendszer is a függő aktuális állapotában van homeosztázisban, azaz egyensúlyi állapotban, ami megbillen akkor, ha az egyén segítséget kér. A család egy olyan rendszer, amelynek a pozitív változáshoz való adaptációhoz is idő szükséges, ezért tud jót tenni a Felépülők által kínált 28 napos, bentlakásos program. Itt a hozzátartozók, családtagok számára a látogatás és az egyéni konzultációkon, előadásokon való részvétel is lehetséges, tehát a rendszerszemléletű program bevonja őket is, azonban mégis hagy akkora teret a felépülni kívánó személynek, ami segíti őt az új életforma kialakításában. Emellett különösen fontos a napirend kialakítása és a szabályok betartása, az egyéni és a kiscsoportos foglalkozásokon való önismereti munka, amely egyfajta közösséget kovácsol a résztvevőkből. Az már csak ráadás, hogy mindez egy nagyon szép és békés környezetben történik, egy kis településen, Sződön, a Balaton közelében. A nagy séták és a heti kirándulások segítik az elmét kitisztulni, újra befogadni az élet apró, mindennapi örömeit, szemben az alkohol mámorával. Így egy komplex programról beszélhetünk, ami az ember testi-lelki-mentális jóllétét célozza meg.

Kíváncsi voltam, így rákerestem a programra. A “felepulok” weboldalán több információt találunk a Szőci Családi Felépülési Központról. Az oldal felső sorában található lenyíló menük közül válasszuk ki az “Alkoholizmus kezelése” opciót, ott pedig a lenyíló fülön a Galériát. Itt az első mappa az Életképek címet viseli, ahol betekintést nyerhetünk egy csoport mindennapjaiba, természetesen mindenki személyiségi jogait védve az arcok nem látszódnak. De láthatunk itt közös ebédet, csoportülést, közös szabadtéri programot is. A következő képsorozat a terápiás házat mutatja be, ahol igényes, otthonos szobákkal, közös terekkel és hatalmas fürdőszobával várják az érkezőket. A kirándulásokból is kapunk egy kis fényképes ízelítőt, a lélegzetelállító fotókon többek közt a Balaton, a Tanúhegyek, Tapolca és a taliándörögdi templomrom is feltűnik. Hogy a központ csodás környezetében milyen szokott lenni a tavasz, a nyár, az ősz és a tél, azt a következő négy album mutatja be az érdeklődőnek. A nyugalom, a friss levegő, az érintetlen táj így fotón keresztül is megérinti az embert. Az utolsó mappában pedig Szőcről és környékéről találunk gyönyörű természetfotókat.

De nem csak a temérdek fénykép mutatja be a központot és környékét, hanem a 3D bejárás segítségével az egész épületet különböző helyiségeit pár kattintással felfedezhetjük és végigjárhatjuk.

Az oldalon üzemelő blogon és a további menüpontok alatt még számos hasznos információt találunk például a programról, a Minnesota-modellről és magáról az alkoholfüggőségről.

Örültem, hogy egy régi kedves ismerősnek tudtak segíteni, és remélem, hogy tudok segíteni valakinek a bejegyzésemmel.