Egy jó beszélgetés a koncert után

Szoktam mondani, hogy a zene a mindenem. És ez tényleg így van. Már pici gyerekkorom óta imádom a zene minden fajtáját. Számomra ez az, ami megnyugtat, ami kikapcsol és egyben fel is tölt.

Ami még gyerek voltam, akkor hegedültem. Teljesen véletlenül csöppentem bele. Az általános iskolában el lehetett kezdeni valamilyen hangszeren játszani. Én jelentkeztem a szüleim unszolására és aztán valahogy beszippantott a hegedű múvészete. Hosszú éveken keresztül játszottam, koncerteket is adtunk, de aztán úgy döntöttem, hogy abbahagyom. Valahogy úgy éreztem akkor, hogy ennyi elég volt és szeretnék valami mást csinálni, másba kezdeni. Ekkor kezdtem el énekelni.

Manapság a munkám és a család miatt már nem foglalkozom sem énekléssel, sem pedig a hegedűvel, de a komolyzene iránti szerelem megmaradt, így gyakran járok, járunk koncertekre. Előtte vagy után mindig jókat beszélgetünk, örülünk a találkozásnak.

A múltkori koncert után az egyik barátom mesélte, hogy éppen a házuk eladása miatt nagyon elfoglalt, amihez energetikai tanúsítványra volt szükség. Ezt intézte. Egyből érdeklődtem is, hogy hogyan működik ezen dokumentum igénylése és hogyan alakul az energetikai tanúsítvány ára 2021 folyamán.

Elmesélte, hogy ő az e-tanusitas.eu oldalon rendelte meg az energetikai tanúsítvány elkészíétését, mint szolgáltatást. Ez a cég már jó pár éve foglalkozik többek között energetikai tanúsítványok elkészítésével, így van bőven tapasztalatuk benne.

A dokumentum ára igazából több dologtól is függ. Elsősorban attól, hogy budapesti ingatlanról beszélünk vagy pedig országosan kell nézni az adott lakást vagy házat, ugyanis más árak vannak a fővárosban és más árak vidéken. Ezen belül is az ár függ attól, hogy egy lakásról vagy házról beszélünk és természetesen minél kisebb az ingatlan, annál kevesebbe kerül az energetikai tanúsítvány, minél nagyob, annál többet kell érte fizetni.

Például Budapesten lakások esetében a legolcsóbb, maximum 40 négyzetméter-ig 15.990 Ft, míg a legdrágább a több mint 200 négyzetméteres lakásoknál 20.990 Ft. A fővárosban található házak esetében a legkisebb összeg a maximum 80 négyzetméteres házaknál 20.990 Ft. A több mint 200 négyzetméter alapterületű házak esetében viszont 28.990 Ft-ot kell fizetni.

A vidéki ingatlanok tekintetében más az árszabás. A vidéki lakások esetében, szintén maximum 40 négyzetméterig 19.990 Ft-ot kell fizetni, míg a legdrágább ebben az esetben is a több mint 200 négyzetméteres lakás, amelynél 24.990 Ft-o kérnek el a dokumentum elkészítéséért. A vidéki házaknál a legolcsóbb a maximum 80 négyzetméteres ház. Itt 24.990 Ft-ot kell fizetni. A több mint 200 négyzetméteres házak tekintetében pedig már 32.990 Ft-ot. Az árak minden esetben bruttó árak és ezek csak a legalacsonyabb és legmagasbb árak. Ahogy látható az árak a lakás vagy ház méretével egyenesen arányosan nőnek és nagyjából így alakul az energetikai tanúsítvány ára 2021-ben ennél a cégnél.

Hogyan lehet megrendelni az energetikai tanúsítványt?

Roppant egyszerű. Az egyik módja, hogy a honlapon található telefonszámot felhívjuk. A másik módja, hogy a honlapon található űrlapot kitöltjük, ahol olyan alapadatokat kell megadnunk, mint a nevünk, a telefonszámunk, az email címünk és természetesen az ingatlan pontos címe, amihez a dokumentumot szeretnénk elkészíteni. Ezután a legördülő listából ki kell választanunk azt a szolgáltatást, amit szeretnénk igénybe venni a cégtől és végezetül pedig írhatunk egy rövid megjegyzést is. Itt nyilván csak a leglényegesebb és legfontosabb dolgokat érdemes leírni, hiszen az úrlap elküldése után úgyis egy telefonos egyeztetés következik a céggel, ahol minden egyes apró részletet lehet tisztázni.

A barátom nagyon meg volt elégedve a szolgáltatással, abszolút nem csalódott semmiben.